Motor gestolen
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld na de diefstal van een motor. Het voertuig stond onder een overkapping op een parkeerplaats nabij een flat aan het Zuidvliet. De eigenaar ontdekte de diefstal zaterdagavond. De grijze Suzuki Gsz met het kenteken MR-VR-91 moet zijn weggenomen tussen vrijdagavond 19.30 uur en zaterdagavond 21.50 uur. De 24-jarige eigenaar heeft aangifte gedaan.

Auto’s bekrast
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de bekrassing van een viertal auto’s in de Vincent van Goghstraat. Na een melding gingen agenten zaterdagmiddag ter plaatse en troffen vier bekraste voertuigen aan. Mogelijk zijn de auto’s in de nacht van vrijdag op zaterdag vernield. De eigenaren deden aangifte.

Bestuurder bedreigt en beledigt agenten
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag een 38-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging en bedreiging. Agenten zagen de man op het Oostergoplein door rood rijden en besloten hem te volgen. Met hoge snelheden reed de Leeuwarder via de Aldlansdyk, het Drachtsterplein en De Hemrik de wijk Cammingaburen in. Op de Grovestins werd hij staande gehouden. De bestuurder was direct agressief in de richting van de agenten. Hij reed vervolgens weg. Opnieuw gingen de agenten hem achterna tot aan zijn woning waar hij stopte. Wederom schold en bedreigde de 38-jarige de dienders waarop hij werd aangehouden en overgebracht werd naar het politiebureau. Na verhoor werd hij heengezonden. Tegen de automobilist wordt proces-verbaal opgemaakt.

Valse identiteit opgegeven
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige man uit Groningen aangehouden voor het opgeven van een valse naam. Agenten zagen de man zonder verlichting fietsen. Om 01.45 uur werd hij staande gehouden op de Nieuwestad. De Groninger had een flesje bier in zijn hand. Voor het fietsen zonder verlichting en het drinken op straat kreeg de man een bekeuring. Hij gaf daar bij een andere naam op dan wat in het legitimatiebewijs werd vermeld. Hierop werd hij aangehouden en op het politiebureau verhoord. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt waarna de 21-jarige naar huis kon.

In bezit van drugs
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor het bezit van harddrugs. Bij de reguliere fouillering van bezoekers van een uitgaansgelegenheid aan de Nieuwestad werd bij de Leeuwarder een zakje met een witte stof, vermoedelijk harddrugs, aangetroffen. Beveiligingspersoneel hield de man aan en droeg hem over aan de politie. De stof wordt onderzocht door de politie. De man werd op het politiebureau verhoord waarna hij werd heengezonden.Tegen hem wordt een collectief horecaverbod van een jaar opgelegd.

Alcoholcontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft tussen zaterdagavond 20.00 uur en zondagochtend 04.00 uur op zeven locaties in de stad een alcoholcontrole gehouden. Tijdens de controle werden 803 bestuurders aan een blaastest onderworpen. 13 bestuurders kregen een proces-verbaal voor het rijden onder invloed. Van deze bestuurders waren er 7 een beginnend bestuurder.

Invorderingen
Van drie bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd. Dat ging om de volgende gevallen:
– 01.34 uur, Groningerstraatweg, een 20-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 490 ug/l, betrof een beginnend bestuurder;
– 02.40 uur, Oostergoweg, een 30-jarige automobilist uit Leeuwarden, 780 ug/l;
– 03.37 uur, Gedempte Keizersgracht, een 67-jarige bestuurder uit Wommels, 675 ug/l

Naast bovenstaande locaties werd ook gecontroleerd op de Tesselschadestraat, Spanjaardslaan, Vliet en Groeneweg.

Educatieve cursus
Tevens werden 4 bestuurders aangemeld bij het CBR voor een educatieve cursus. Een educatieve maatregel alcohol en verkeer (EMA) is een verplichte cursus voor iedereen die achter het stuur wordt aangetroffen met een promillage tussen 1,3 en 1,8. Voor beginnend bestuurders bestaat de LEMA (Lichte educatieve maatregel alcohol en verkeer). Beginnende bestuurders bij wie tussen de 0,5 en 0,8 promille alcohol wordt gemeten komen in aanmerking voor de LEMA. Zowel de EMA als de LEMA is verplicht. Wanneer men niet aan de cursus meedoet of het cursusgeld niet betaald is het rijbewijs kwijt. Het CBR verklaart het rijbewijs dan ongeldig. De overtreders moeten zelf de kosten van de cursus, ruim € 700, betalen. Van de LEMA cursus zijn de kosten € 400,=

Onderzoek DVS
Deze alcoholcontrole werd uitgevoerd in samenwerking met Rijkswaterstaat, Dienst Vervoer en Scheepvaart (DVS). DVS voert jaarlijks een onderzoek uit naar het rijden onder invloed. Specifiek beschrijven zij het alcoholgebruik van automobilisten tijdens het uitgaan in de weekenden.

Bron: Politie Friesland

Share.

Comments are closed.