LEEUWARDEN – Vanaf dinsdag 21 mei gaat aannemer KWS uit Leek herstelwerkzaamheden aan de Heliconweg uitvoeren.

Deze nemen in principe vier weken in beslag. Gedurende twee weekenden is de hoofdrijbaan van de Heliconweg dicht voor verkeer. De parallelweg blijft steeds toegankelijk voor bewoners en hulpdiensten.

Na de reconstructie van de Heliconweg werd de middenberm, bijvoorbeeld tijdens de beurs Boot Holland, beschadigd door vrachtwagens met extreem grote opleggers. Dergelijke grote vrachtwagens kunnen de draai naar het WTC terrein niet goed maken. Zij zijn bovendien aangewezen op deze ingang van het WTC terrein omdat ze geen gebruik kunnen maken van de ingang via de Slauerhoffweg. Daar ligt een drempel die voor hen een belemmering vormt. De stuk gereden middenberm is voor bewoners van de Heliconweg en inwoners een doorn in het oog. De middenberm ziet er sindsdien niet fraai uit. En er is nog een tegenvaller; de haag tussen de hoofdweg en de parallelweg slaat niet aan. Na onderzoek blijkt de groeiruimte onder de struikjes te klein, waardoor ze bijna allemaal dood zijn.  Voor de struikjes die wel overleefden ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. Vorige zomer groeide de strook vol onkruid en dat gaf een rommelig beeld van dit deel van de stadsring.

Grasbetontegels
Het projectteam heeft een alternatieve oplossing voor de middenberm. Door een constructie met grasbetontegels behoudt de middenberm een groene uitstraling, maar kan deze vrachtwagenbanden weerstaan. De oplossing is eind vorig jaar getest op het WTC terrein. Daar zijn vijf soorten constructies in een testopstelling gelegd. Een vrachtwagen is er vervolgens 180 keer over heen en weer gereden. De test is zowel uitgevoerd met droog weer als met nat weer. De constructie van grasbetontegels kwam als beste van de vijf uit de bus.

Groene haag
Voor de groene haag die iedereen voor ogen heeft, hebben de planten meer groeiruimte nodig. De strook wordt dieper en breder. Er worden 3.500 nieuwe veldesdoorns van circa 60-80 cm geplant. Met goede aarde wordt een zo optimaal mogelijke groeiconditie gecreëerd.  Houdt er echter rekening mee dat een klein percentage van de planten desondanks niet aanslaat. Dit is normaal. Zoals afgesproken worden de struikjes ook rondom de bomen geplant. Dit op verzoek van bewoners om te voorkomen dat hondenbezitters deze plek gebruiken als hondentoilet. We proberen ook de dode bomen te vervangen. Het is nog even afwachten of dit in de lente kan. Optimaal is het als ze ‘ in ruste’ zijn in de herfst.

Parkeren tijdelijk niet mogelijk
De aannemer start dinsdag 21 mei aan de oostkant van de Heliconweg. Dat is de kant van kantoorboekhandel Mulder. Over de hele lengte van de weg wordt de groeistrook voor de haag verdiept en verbreed. Tijdens de werkzaamheden is het in week 21 en 22 (21 mei – 31 mei) niet mogelijk om gebruik te maken van de parkeervakken. Bewoners van deze kant van de Heliconweg wordt gevraagd de auto tijdelijk in de wijk te parkeren of op de speciaal daarvoor gereserveerde plaats op het WTC parkeerterrein. Aannemer KWS zal dit in een brief nogmaals vragen.
Bewoners van de Heliconweg kunnen hun huis nog wel bereiken via de parallelweg. Bijvoorbeeld om iemand die slecht ter been is af te zetten of om boodschappen uit te laden. Maar parkeren voor de deur is tijdelijk niet mogelijk. Wanneer de groene strook en het straatwerk op een bepaald gedeelte klaar is worden de parkeerplaatsen direct weer vrijgegeven.
In week 23 en 24 (3-14 juni) neemt de aannemer de westkant van de Heliconweg onder handen. Dat is de kant van makelaardij Friesland. Ook dan krijgen de betreffende bewoners per brief het verzoek om hun auto tijdelijk ergens anders te parkeren omdat de parkeervakken niet gebruikt kunnen worden. Er zou schade aan de auto kunnen ontstaan. Zo gauw de werkzaamheden op een deel klaar zijn, zijn de parkeervakken weer beschikbaar.

Heliconweg twee weekenden dicht
De Heliconweg zal twee weekenden (gedeeltelijk) dicht zijn voor het verkeer:
Van vrijdag 31 mei 19.00 uur – maandag 3 juni 06.00 uur.
Van zaterdag 8 juni 17.00 uur – maandag 10 juni 06.00 uur.
De aannemer werkt tijdens deze weekenden ook ’s avonds en eventueel ’s nachts. U moet rekening houden met geluidshinder door het werkmaterieel. Bestemmingsverkeer naar bedrijven en woningen blijft mogelijk via de parallelweg. Alle niet-bewoners worden in deze weekenden omgeleid. Bewoners van de Vosseparkwijk en de Schrijversbuurt wordt geadviseerd een andere uitgang van de wijk te nemen. Kijk voor de omleidingroute op www.vrij-baan.nl De omleiding wordt met borden aangegeven en via advertenties in Huis aan Huis, Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad volgende week aangekondigd. In het eerste weekend wordt de middenberm uitgegraven en worden de grasbetontegels erin gelegd. In het tweede weekend worden de scheidingsblokken op de turborotondes hersteld. Wanneer de werkzaamheden klaar zijn, wordt de weg direct weer open gesteld.

Drempels
Sinds 12 april liggen er, op verzoek van bewoners, vier drempels in de parallelweg van de Heliconweg. Deze zorgen ervoor dat het verkeer er langzaam rijdt. De maatregel wordt volgens afspraak na drie maanden geëvalueerd. Maar uit een eerste waarneming blijkt sommige automobilisten nu via de stoep rijden om de laatste drempel te vermijden! Daarom wordt de laatste drempel, in samenspraak met de betrokken bewoners daar, verplaatst. Als deze naast een lantaarnpaal ligt is het onmogelijk om deze te omzeilen.

Bron: Vrij-Baan

Share.

Comments are closed.