LEEUWARDEN – Om inwoners te stimuleren na Koningsdag hun elektrische apparaten in te leveren ligt er bij de Milieustraat voor elk ingeleverd apparaat een verrassing klaar.

Spannend jeugdboek
Vanaf 28 april ontvangen de eerste 100 inleveraars van een elektrisch apparaat bij de Milieustraat een spannend jeugdboek over Koningsdag. De overige inleveraars maken kans op een van de 500 kanskaarten voor een leuk uitje met het hele gezin.

Onverkochte apparaten
Veel kinderen verkopen op Koningsdag oude spullen op de Vrijmarkt. Ondanks de goede handel, blijven ze na afloop vaak met nog onverkochte spullen zitten. Van deze onverkochte spullen verdwijnen ook elektrische apparaten vaak nog in vuilnisbak. Dat is jammer, want zo kan dit niet gerecycled worden. In totaal verdwijnt er per persoon jaarlijks ruim 2 kilo aan elektrisch afval in de vuilnisbak. Zo gaat er jaarlijks ruim 35 miljoen kilo verloren voor recycling.

Inleveren bij Milieustraat
Inwoners van de gemeente Leeuwarden kunnen hun oude elektrische apparaten inleveren bij de milieustraat aan de Oedsmawei 9 te Grou en de Greunsweg 86 te Leeuwarden.

Inzamelen elektrische apparaten
De Koningsdag-inzamelactie is een initiatief van Wecycle. Wecycle is de landelijke stichting die de inzameling van elektrische apparaten en spaarlampen (e-waste) organiseert. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de speciale inzamelbakken voor elektrische apparaten onder verschillende brievenbussen in Leeuwarden. Met de inzamelactie na Koningsdag wil Wecycle er samen met gemeente Leeuwarden voor zorgen dat elektrische apparaten niet verloren gaan, maar hergebruikt kunnen worden. Van elektrische apparaten kan meer dan 75% worden gerecycled. Kunststof, ijzer, glas en koper uit de elektrische apparaten vormen de basis voor nieuwe producten.

Bron: Gemeente Leeuwarden

 

Share.

Comments are closed.