LEEUWARDEN – Het slechtvalkbroedpaar, dat in maart zijn intrek nam in de 72 meter hoge nestkast bovenin de Avérotoren, heeft met succes twee of drie eieren uitgebroed!

Drie jaar na de installatie en opening van de nestkast, door wethouder Isabelle Diks, bewonen vijf spraakmakende roofvogels het stadscentrum. De snelste roofvogel, en tegelijkertijd het snelste dier ter wereld, staat op de landelijke lijst van kwetsbare soorten.

De vader en moeder slechtvalk moeten nu zo’n zes weken hard werken om de jongen van voldoende voedsel te voorzien voordat ze uitvliegen. Na ongeveer twee en een halve maand bezetten de jonge slechtvalken een eigen territorium. Tot die tijd blijven de uitgevlogen jongen nog enkele weken in de buurt van de toren. Hier stomen de ouders de jongen klaar voor een jagend bestaan.

De aanleiding voor het plaatsen van de slechtvalkkast in de ‘kantorenhaak’ was het nieuw vogelbeleid van de gemeente Leeuwarden. Door toenemende bebouwing en het dichten van kieren en spleten op daken en in wanden, is het aantal stadsvogels en de biodiversiteit in algemene zin afgenomen. Door te zorgen voor voldoende schuil- en nestgelegenheid en bes- en zaaddragende planten neemt het aantal stadsvogels in Leeuwarden weer toe. De gemeente beschouwt de slechtvalkjongen als de kroon op haar vogelbeleid.

Bron: Gemeente Leeuwarden

 

Share.

Comments are closed.