LEEUWARDEN – Kaalslag van de culturele sector? Dooie boel in het hoge Noorden? Die vlieger gaat voor Friesland niet meer op.

In hartje Leeuwarden, ook wel het ‘cultuurkwartier’ genoemd, opent minster Jet Bussemaker (OCW) op maandag 8 februari een gloednieuwe creatieve hotspot.

Neushoorn verzorgt hier een verrassend aanbod van populaire cultuur in twee podiumzalen, danszalen en een café. D’Drive (school van het Friesland College) gebruikt het gebouw om zo’n 450 mbo-studenten op te leiden voor de creatieve sector. De officiële openingsavond wordt afgesloten door Jett Rebel. De toegang is gratis.

Overdag les krijgen op een één van meest creatieve, bruisende locaties in Leeuwarden en ’s avonds zelf de coulissen in, de evenementenproductie ter hand nemen of misschien zelf het podium op. Sinds kort is het allemaal mogelijk bij Neushoorn. De samenwerking tussen Neushoorn en de mbo-opleiding D’Drive (Friesland College) is uniek.

De gemeente Leeuwarden heeft een inspirerende werk- en leerplek laten bouwen voor student, docent, muzikant en creatieveling. Naast de twee zalen zijn er dans- en geluidsstudio’s, diverse oefenruimtes, culturele productieruimtes, ruimtes voor workshops en inspirerende werkplekken voor start-ups.

In 2018 is Leeuwarden een jaar lang Culturele Hoofdstad van Europa en dat is niet voor niks. Neushoorn is het levende bewijs dat ook buiten de Randstad een groeiende populaire cultuur op komst is. Je kunt vanuit Friesland net zo goed de wijde wereld in: vanuit Leeuwarden de wereld veroveren.

Het pop- en cultuurpodium wil popcultuur, onderwijs, educatie en cultuurproductie bij elkaar brengen. De deuren staan wagenwijd open voor jong aanstormend talent: van muziek en podiumtechniek tot theater en dans. In de danszalen bevindt zich ook de Jeugd Dans Opleiding Friesland. Voorbijgangers kunnen zich zelfs van buitenaf laten inspireren door wat zich in Neushoorn ontwikkelt dankzij de grote, glazen wand in de danszaal.

Het evenement start met een forumgesprek met ‘hoofdrolspelers’ in de ontwikkeling van Neushoorn, stipt om 19.30 uur. Om 21.00 uur verricht Jet Bussemaker de openingshandeling in de grote zaal. Hierna neemt Jett Rebel het stokje over.

Bron: Neushoorn

Share.

Comments are closed.