LEEUWARDEN – Maandagmiddag 15 februari was de officiële start van de afvalproef ‘Westeinde – aan het begin van iets moois’.

Inwoners van Westeinde gaan zelf, met ondersteuning van de gemeente en Omrin, de uitdaging aan om vanuit eigen initiatief het huishoudelijk afval in de wijk beter te scheiden. De proef begint met het uitdelen van informatiepakketten voor en door bewoners van de wijk.

Vervolg op eerder voorstel
De proef is het vervolg op het niet doorgaan van de eerder voorgestelde proef met ondergrondse containers in de wijk. Tijdens de drukbezochte bijeenkomst vorig jaar bleken er in de wijk veel bezwaren te zijn tegen deze nieuwe manier van inzamelen. Wethouder Isabelle Diks had vooraf beloofd goed naar de wijk te zullen luisteren en schrapte daarom de voorgestelde proef. Wel daagde ze de bewoners uit om dan zelf een breed gedragen plan voor een betere afval inzameling te maken.

Klankbordgroep en werkgroep
Diezelfde avond nog werda er een klankbordgroep gevormd van ruim 40 inwoners die actief wilden meedenken over de nieuwe proef. Vanuit deze klankbordgroep ontstond een werkgroep die nu aan de basis staat van het projectplan ‘Westeinde – aan het begin van iets moois’. Wethouder Diks: “Ik heb groot respect voor de vrijwilligers die zelf met veel werk en inzet de afval inzameling in hun wijk willen verbeteren.”

Start van de proef
Maandag kwam wethouder Isabelle Diks naar Westeinde om, samen met leden van de werkgroep, de eerste informatiepakketten persoonlijk aan de wijkbewoners te overhandigen. Een groep enthousiaste vrijwilligers uit wijk gaat de rest van de informatiepakketten in de komende weken huis-aan-huis verspreiden. De informatiepakketten voor de inwoners bestaan uit een persoonlijke brief van de werkgroep, een uitgebreide nieuwsbrief over de proef en betere afvalscheiding, twee speciaal voor de proef ontworpen stickers voor op de grijze en groene container, die in Westeinde al sorti- en biobak gaan heten, plus 50 interessante vragen en antwoorden over afvalscheiding.

Vervolg
De vrijwilligers proberen de informatiepakketten zoveel mogelijk persoonlijk aan de bewoners te overhandigen. Voorafgaand aan de verspreiding hebben ze een korte instructie gehad over voorlichting en afvalscheiding. De verspreiding is de eerste concrete actie voor de proef. Voor het komende jaar ligt er een projectplan klaar waarin de werkgroep, in samenwerking met de klankbordgroep, Omrin en de gemeente Leeuwarden, medebewoners wil stimuleren om hun afval beter te scheiden. Doelstelling is om in Westeinde de totale hoeveel restafval in de grijze container binnen een jaar met 61 kg per inwoner te verminderen.

Bron: Gemeente Leeuwarden

Share.

Comments are closed.