Contactlenzen en hooikoorts: een moeilijke combinatie

Dragers van contactlenzen merken het meestal als eerste als het hooikoortsseizoen weer is begonnen. Als ze allergisch zijn tegen pollen hebben ze daar nog meer last van dan wanneer ze geen lenzen zouden dragen. Evenementen als de avondvierdaagse, waarbij ze veel tijd in de natuur doorbrengen, zijn dan geen pretje meer. Gelukkig zijn er een aantal dingen die contactlensdragers tegen de irritatie kunnen doen.

Hoe komt het eigenlijk dat mensen met contactlenzen meer last hebben van hooikoorts? Zouden de lenzen hun ogen niet juist tegen de pollen moeten beschermen? Integendeel: doordat contactlenzen zuurstofdoorlatend zijn, laten ze ook het stuifmeel door dat de allergie veroorzaakt.

Tips voor contactlensdragers met hooikoorts

Wat kunnen dragers van contactlenzen doen om minder last te hebben van hooikoorts? Wij hebben een aantal tips op een rij gezet:

  • Draag een afsluitende zonnebril. Een zonnebril laat de pollen niet door. Contactlenzen maken uw ogen ook gevoeliger voor UV-straling, dus met een zonnebril slaat u twee vliegen in één klap.
  • Maak uw lenzen vaker schoon. Geïrriteerde ogen maken meer eiwitten aan, waardoor er sneller aanslag op de lenzen komt.
  • Let er bij het bestellen van nieuwe lenzen op dat deze geschikt zijn voor gevoelige ogen. Er bestaan ook lenzen die eiwitaanslag tegengaan, zoals die van Softlens, die u bijvoorbeeld bij Lensplaza kunt bestellen.
  • Extra oogdruppels kunnen de irritatie verminderen. Bij de opticien kunt u speciale oogdruppels tegen irritatie krijgen, maar gewone lenzenvloeistof helpt vaak ook.
  • Gebruik zo weinig mogelijk make-up. Make-up vervuilt de lenzen, wat in een gevoelige periode zoals de hooikoortstijd voor extra irritatie kan zorgen.

Meer weten over hooikoorts? Dit is een handige website.

Share.

Comments are closed.