LEEUWARDEN – De Groningerstraatweg (N355) is toe aan onderhoud. Daarom krijgt de weg een nieuwe laag asfalt. Aannemer KWS Infra startte op maandag 27 juni met de werkzaamheden.

Provincie Fryslân daagde marktpartijen uit om met een innovatieve en duurzame oplossing te komen voor de provinciale weg. Daarom krijgt de weg nu duurzaam én stil asfalt. De werkzaamheden worden uitgevoerd in de avond- en nachturen.

Voor de omwonenden van de weg is het belangrijk dat de nieuwe laag asfalt het lawaai van het verkeer zoveel mogelijk verminderd. Maar tegelijkertijd willen we, voor het milieu, asfalt dat een lange tijd mee gaat. Om beide mogelijk te maken besloot de provincie de markt uit te dagen. Daarvoor werd in het bestek een bepaling opgenomen. Daarin staat dat de aannemer voor elk jaar dat de nieuwe deklaag langer functioneert, een premie krijgt.

Een nieuw soort asfalt
Aannemer KWS Infra kwam met een innovatieve oplossing: Konwécity. Dit soort asfalt gaat twee tot vijf jaar langer mee dan het asfalt dat we gewend zijn. In de bekende asfaltlagen die geluid verminderen, wordt die vermindering behaald door een (grote) hoeveelheid holle ruimte tussen het asfalt. Hoewel het geluid daardoor minder wordt, wordt tegelijkertijd de levensduur korter. Konwécity heeft een andere opbouw. Daardoor is de textuur van het asfalt meer gesloten en gaat het langer mee. Daarnaast verlaagt het ook de rolweerstand tussen band en het wegdek. Het brandstofgebruik van de voertuigen die over de weg rijden, daalt daardoor met 2 tot 3%.

Hinder
De werkzaamheden vinden plaats van 27 tot en met 29 juni. Om de hinder voor het doorgaande verkeer zoveel mogelijk te beperken, voert de aannemer de werkzaamheden ’s avonds en ‘s nachts uit. Dat gebeurt tussen 19.00 en 07.00 uur. De weg blijft tijdens het werk altijd toegankelijk voor het verkeer. Er blijft één rijbaan open.

Bron: Provincie Friesland

Share.

Comments are closed.