LEEUWARDEN – Het WTC Expo in Leeuwarden heeft de afgelopen tijd hard gewerkt aan het doorvoeren van een herstelplan. De ogen van de organisatie zijn nu weer op de toekomst gericht. De gemeente Leeuwarden steunt het WTC Expo in haar ambities.
Belangrijke kapitaalinjectie
Het WTC Expo heeft een belangrijke positie in de stad. De beursactiviteiten trekken veel bezoekers naar Friesland en Leeuwarden en geven een belangrijke economische spin-off. De gemeente Leeuwarden is altijd nauw betrokken geweest bij het WTC Expo. Zo werd in 2005 een belangrijke kapitaalinjectie gegeven door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden. De gemeente droeg in totaal €500.000,- bij. De helft hiervan bestond uit de overdracht van de WTC-licentie, de andere helft bestond uit een bijdrage in de ontwikkeling het WTC. De middelen werden beschikbaar gesteld voor de periode 2005-2007, daarna zou het WTC Expo als zelfstandig bedrijf gaan functioneren.

Heldere en transparante koers
Eind 2007 bleek dat de ontwikkeling van het WTC Expo niet op koers lag waardoor niet alle financiële bijdragen konden worden gebruikt binnen de daarvoor gestelde periode. Er resteerde een bedrag van 170.000 euro van het beschikbaar gestelde half miljoen. De jaren daarna waren turbulent voor de beursorganisatie. In de afgelopen maanden heeft de WTC-directie orde op zaken gesteld op basis van een herstelplan. Er ligt nu een solide bestuursstructuur en de financiële positie en strategische koers zijn helder en transparant.

WTC-licentie teruggekocht
Op basis hiervan heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dat het resterende – eerder beschikbaar gestelde – bedrag van 170.000 euro alsnog geïnvesteerd mag worden in de ontwikkeling van het WTC Expo. Daarnaast heeft het college besloten de WTC-licentie terug te kopen. Het WTC Expo betaalt jaarlijks de volledige vergoeding voor het gebruik van de licentie aan de gemeente Leeuwarden. Ook bij de provincie Fryslân heeft WTC Expo een aanvraag ingediend. Daarover zal binnenkort een besluit worden genomen.

Internationale positie
Het WTC Expo gaat het beschikbaar gestelde bedrag gebruiken om de internationale positie van het WTC te verstevigen. Een integrale aanpak moet het aantal exporterende bedrijven vergroten en nieuwe markten ontsluiten. Dit kan door bijvoorbeeld handelsmissies voor ondernemers te organiseren naar het buitenland of themadagen te beleggen over internationaal zakendoen.

Bron: Gemeente Leeuwarden

Share.

Comments are closed.