LEEUWARDEN –  Poppodium Romein bestaat binnenkort vijf jaar en het gaat goed met het Leeuwarder podium.

Niet alleen liggen de gemiddelde bezoekersaantallen hoger dan vergelijkbare podia, ook financieel staan de zaken er goed voor. Bovendien heeft de recente verjonging van het team Romein een positieve impuls gegeven. De komende seizoensopening wordt aangegrepen om het vijfjarig bestaan groots te vieren. Van 14 t/m 18 september worden er vijf gratis concertavonden georganiseerd, waarbij de belangrijkste genres aan bod komen. Het complete programma wordt op 1 juli bekend gemaakt.

Nadat in 2005 Theater Romein gesloten werd, kreeg de stichting Nieuw Romein de kans om het eerste professionele poppodium in Leeuwarden vorm te geven. Vanuit een uniek concept, waarbij studenten van het Friesland College een belangrijke rol spelen in de bedrijfsvoering en exploitatie, opende Poppodium Romein in september 2006 voor het eerst haar deuren. Romein heeft zich in haar korte bestaan ontwikkeld tot één van de belangrijkste podia van Noord Nederland en is naast het reguliere concertaanbod een belangrijke springplank voor lokaal en regionaal talent. In 2008 behoorde Romein volgens het blad Live XS samen met Tivoli, Melkweg, Het Paard en 013 tot de beste poppodia van het land en in 2009 kreeg Romein de status Kernpodium van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten, een landelijke erkenning voor de functie en de professionele werkwijze. De 572 concerten die inmiddels zijn georganiseerd trokken 90.894 bezoekers. Daarnaast hebben meer dan 250 studenten binnen Romein kennis kunnen maken met de diverse functies binnen de popsector.

Geheel tegen alle trends in wist Romein 2010 financieel positief af te sluiten. Bovendien kan Romein, door cultureel te ondernemen, het komende seizoen een sterke verhoging van de ticketprijs voorkomen en blijft de prijs voor een consumptiemunt onder de 2 euro. Romein ziet de toekomst binnen het culturele landschap dan ook met vertrouwen tegemoet.

Share.

Comments are closed.