LEEUWARDEN – Het gedrag van de hondenbezitters in de gemeente Leeuwarden is de laatste vijf jaar flink verbeterd.

Zo blijkt uit het afstudeeronderzoek van Angela Smit en Marcel Gilde.

Onderzoek
De studenten van Van Hall Larenstein onderzochten het opruimgedrag van hondenpoep onder 5000 hondenbezitters. Maar liefst 1300 hebben hun medewerking verleend aan het onderzoek.

Uitkomsten
Een derde van de ondervraagden ruimt de hondenpoep nu wel op en vijf jaar geleden niet. Ruim 10% ruimde voorheen nooit op en doet dat nu soms. Inmiddels zegt 95% de poep nu altijd op te ruimen. Hondenbezitters ergeren zich bovendien steeds meer aan de andere baasjes die de poep niet opruimen. Ze geven aan dat zij graag een schonere wijk willen, vooral voor spelende kinderen. Ook blijkt dat in wijken waar het vies is, de poep minder snel wordt opgeruimd.

Vrouwen beter dan mannen
Een opvallende uitkomst was dat vrouwen de hondenpoep beter opruimen dan mannen. Mannen laten vaker de hond vroeg in de ochtend uit en laat op de avond. Zij laten dan eerder de poep liggen, omdat er dan minder sociale controle is.

Voorlichting, Voorzieningen en Verbaliseren
Bijna 90% is tevreden over de voorlichting over het gemeentelijk hondenbeleid. Veel hondenbezitters gaven aan dat zij willen dat er vaker boetes worden uitgedeeld aan de hondenbezitters die de poep niet opruimen. De helft vindt dat er voldoende hondenpoepbakken staan. Overigens loopt 42% van de honden nooit los vanwege ouderdom of omdat de hondenbezitter dat niet nodig of vertrouwd vindt.

Beperken van hondenpoepoverlast
Met de uitkomsten van het onderzoek wil de gemeente gepaste maatregelen nemen om de hondenpoepoverlast nog verder te beperken. Veel hondenbezitters hadden ook suggesties voor betere losloopterreinen. De gemeente werkt nu aan een plan voor meer losloopterreinen.

Achtergrondinformatie
Meer informatie vindt u in het onderzoeksrapport Hondenpoep, GEWOON opruimen.

Bron: Gemeente Leeuwarden

 

Share.

Comments are closed.