LEEUWARDEN – Vanmiddag heeft de Japanse ambassadeur de heer Koezuka, samen met zijn echtgenote, een bezoek gebracht aan burgemeester Ferd Crone.

Het bezoek vond plaats in het stadhuis van Leeuwarden en op initiatief van de ambassadeur zelf.
Aanleiding is een zogenoemd “courtesy call”. Dit betekent dat na een nieuwe benoeming een ambassadeur graag in een formeel bezoek kennismaakt met de burgemeester van de hoofdstad van Friesland.

Kansen
Bij het bezoek waren twee vertegenwoordigers aanwezig namens de Noordelijke Hogeschool en Grendel Games uit Leeuwarden. Beide organisaties tekenden in 2010 een overeenkomst met de Kyushu University in Fukuoka om verdere samenwerking op het gebied van ‘serious gaming’ te intensiveren. Het gaat hierbij om onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën om ouderen langer zelfredzaam te laten zijn met behulp van serieuze spellen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat in het bijzonder Japan een belangrijke markt is voor het aantrekken van watertechnologiebedrijven voor de Europese markt. Kortom, er liggen kansen voor Japanse bedrijven in Europa.

Titia Bergsma
Tijdens het bezoek heeft burgemeester Crone een toelichting gegeven op de beroemde Leeuwarder vrouw Titia Bergsma (Leeuwarden, 1786-1821). Zij was de eerste echtgenote van Jan Cock Blomhoff (1779-1853) die aan het begin van de 19e eeuw belangrijke functies op de Nederlandse handelsnederzetting in Japan bekleedde. Het portret  van Titia Bergsma is een grote rol gaan spelen in de Japanse kunst. Haar portret is opgenomen in afbeeldingen van beroemde Leeuwarders aan het plafond van de entree in het stadhuis van Leeuwarden.

Bron: Gemeente Leeuwarden

 

Share.

Comments are closed.