LEEUWARDEN – Bijna een derde van de werknemers in Leeuwarden gaat met de fiets naar het werk. 44% gaat met de auto en 19% gaat met het openbaar vervoer.

Spits
80% van de werknemers reist zowel in de ochtend- als in de middagspits, tussen 7.00-9.00 uur en tussen 16.00-18.00 uur. Hetzelfde percentage medewerkers werkt op één vaste werkplek, terwijl 20% wel eens flex werkt. Dit blijkt uit onderzoek van de provincie Fryslân.

Het nieuwe werken
‘Wij willen bedrijven en medewerkers uitdagen om anders naar woon-werk verkeer te kijken. Daarom stimuleren we o.a. het nieuwe werken en carpoolen. Ook proberen we het openbaar vervoer nog aantrekkelijker te maken’, aldus gedeputeerde Sietske Poepjes. Bij 60% van de werknemers is telewerken toegestaan, maar bij de andere 40% is toestemming en het meewerken van de leidinggevende het grootste knelpunt om thuis of op andere plekken te werken. Voor thuiswerken is de toegang tot het netwerk een groot obstakel.

Fiets als vervoersmiddel
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 60% van de automobilisten een ander vervoersmiddel overweegt, vooral als het gaat om werknemers die verder dan 15 kilometer van het werk wonen. De alternatieven die naar voren komen als vervanging van de auto zijn, telewerken (28%), het OV (21%) en ook de fiets scoort hoog (15%). Wat verder opvalt, is dat de fiets als vervoersmiddel een 8,5 scoort als waardering.

Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door de provincie Fryslân, namens Werk Slim, Reis Slim en Leeuwarden Vrij-Baan. Het is uitgevoerd onder werknemers van bedrijven die convenantpartner zijn van Werk Slim, Reis Slim. Gezamenlijk willen zij de bereikbaarheid van de regio verder verbeteren. Halverwege 2013 volgt een resultaatmeting.

Bron: Gemeente Leeuwarden

 

Share.

Comments are closed.