LEEUWARDEN – Vanaf woensdag 9 mei gelden er extra regels voor het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart.

De extra regels zijn opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken vanwege de grote vraag naar reisdocumenten in de afgelopen weken.

Extra regels om reisdocumenten op tijd te kunnen leveren
Het Rijk wil op tijd een reisdocument kunnen leveren aan mensen die deze zomer naar het buitenland gaan of die een paspoort hebben dat bijna verloopt. Dat lukt alleen als er extra maatregelen worden genomen.

De extra maatregelen zijn:

Geen aanvraag voor nieuw reisdocument mogelijk als huidige document op of na 1 september 2012 nog geldig is.

Met ingang van 9 mei 2012 nemen gemeenten geen aanvragen voor nieuwe reisdocumenten meer in behandeling als het oude reisdocument op of na 1 september 2012 nog geldig is. U doet er goed aan pas één maand voordat de geldigheid verstrijkt, de aanvraag bij de gemeente te doen. Kunt u evenwel aantonen dat u op reis gaat naar een land waarvoor geldt dat het paspoort of Nederlandse identiteitskaart bij aankomst of vertrek een minimum periode geldig moet zijn, dan zal de aanvraag wel in behandeling worden genomen. Deze tijdelijke maatregel is genomen om de zeer grote vraag naar reisdocumenten op dit moment in goede banen te leiden en niet noodzakelijke aanvragen uit te stellen.

Geen spoedaanvraag meer mogelijk van kinderen die zijn bijgeschreven in een paspoort.

Met ingang van 9 mei 2012 nemen gemeenten een spoedaanvraag van een kind jonger dan 13 jaar en 8 maanden dat is bijgeschreven in een paspoort waarvan de geldigheid op of na 1 juli 2012 verloopt, niet meer in behandeling. Alleen om humanitaire redenen kan hier van afgeweken worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om vertrek naar het buitenland in verband met een medische behandeling of het bijwonen van een begrafenis. In dat geval zal de gemeente vragen de noodzaak van de reis aan te tonen. Reguliere aanvragen voor reisdocumenten blijven wel mogelijk, maar rekening moet worden gehouden met lange wachttijden. Deze tijdelijke maatregel is genomen om de zeer grote vraag naar reisdocumenten op dit moment in goede banen te leiden. De ouders en voogden van de hierboven beschreven groep van bijgeschreven kinderen zijn al in maart en april in een persoonlijke brief opgeroepen om voor 1 mei 2012 een aanvraag voor een reisdocument voor hun kind(eren) in te dienen. Voor aanvragen die voor 1 mei 2012 zijn ingediend, wordt een uiterste inspanning gepleegd om het reisdocument uiterlijk 30 juni 2012, voor het begin van de zomervakantie, te verstrekken.

Meer informatie over deze maatregelen kunt u vinden op Paspoortinformatie.nl.

Bron: Gemeente Leeuwarden

 

Share.

Comments are closed.