LEEUWARDEN – Wethouder Isabelle Diks opende op woensdag 16 oktober 2013 de laatste ondergrondse container van het project Leeuwarden Ondergronds.

Begin 2013 is Omrin in opdracht van de gemeente Leeuwarden een project gestart om alle verzamelcontainers voor restafval bij hoogbouwwoningen in de gemeente Leeuwarden aan te passen of te vervangen door ondergrondse containersystemen.

Doelen
Doelen van dit project zijn om de kwaliteit van de afvalinzameling te verbeteren, de hoeveelheid zwerfafval in de gemeente te verminderen en een beter straatbeeld te creëren.

Het project
In totaal zijn er in Leeuwarden meer dan 200 nieuwe ondergrondse restafvalcontainers geplaatst. Daarnaast zijn meer dan 100 containers aangepast. In het project stonden goede afval- en grondstoffenscheiding en het begeleiden daarvan voorop. Intensieve individuele voorlichting door medewerkers van Omrin voorkwam extra bijzet van restafval bij ondergrondse containers. Het project is 6 maanden sneller dan gepland succesvol afgerond. Gezien het grote aantal ondergrondse containers, zo’n 350 containers, is dit een enorme prestatie.

Ondergrondse afvalcontainers
Het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers draagt bij aan een schoon en opgeruimd straatbeeld. Doordat containers een seintje geven als ze voor 80% vol zitten, worden containers tijdig geleegd. Zo wordt bijplaatsing van afval voorkomen. Ondergrondse containers zorgen voor minder zwerfafval, minder verkeersbewegingen en betere controlemogelijkheden bij illegale stortingen.

Bron: Gemeente Leeuwarden

Share.

Comments are closed.