LEEUWARDEN – De proef om afgedankte kleine elektrische apparaten (e-waste) in te leveren onder brievenbussen in de gemeente Leeuwarden, heeft een goede start gemaakt.

In de eerste twee maanden hebben inwoners 1.600 kilo e-waste gedeponeerd in de Wecycle-inleverbakken. De proef is 1 september gestart en duurt een jaar.  De stichting Wecycle organiseert in Nederland de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en spaarlampen.

Wethouder Isabelle Diks van Leeuwarden is blij met de eerste resultaten: “We zien dat mensen niet alleen gebruik maken van de nieuwe inlevermogelijkheid maar ook dat ze dit op de juiste manier doen. Om te voorkomen dat er apparaten naast de inleverbakken gezet zouden worden, hebben alle huishoudens in Leeuwarden voorafgaand aan de proef een mal ontvangen met de exacte grootte van de inwerpopening van de inleverbak. Na twee maanden blijkt dat er ook nauwelijks apparaten naast de inleverbakken zijn gezet. We kijken met vertrouwen naar de komende periode.”

De inwoners van de gemeente Leeuwarden kunnen sinds 1 september hun afgedankte kleine elektrische apparaten kwijt in de inleverbakken die hangen onder 27 brievenbussen verspreid over de gemeente. Hier kunnen zij oude of kapotte kleine apparaten zoals mobiele telefoons, strijkijzers, föhns en mp3-spelers dichtbij huis inleveren. De proef is een samenwerking tussen de gemeente Leeuwarden, Omrin, PostNL en Wecycle. Naast de nieuwe inleverbakken, kunnen kleine elektrische apparaten ook worden ingeleverd bij de milieustraat van de gemeente.

In Nederland belandt jaarlijks 35 miljoen kilo aan afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) in de vuilnisbak. Dat is zo’n 2 kilo per persoon. Doelstelling van de inzamelproef in Leeuwarden is de hoeveelheid e-waste per persoon dat nu tussen het restafval verdwijnt, te halveren. Door gescheiden in te leveren kunnen afvalverwerkers de apparaten voor meer dan 75 procent recyclen. Hierdoor blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht.

Voor meer informatie over de inzamelproef en de locaties van de brievenbussen met inleverbakken: wecycle.nl/leeuwarden.

Over Wecycle
Wecycle is de stichting die de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en kapotte energiezuinige verlichting (e-waste) in Nederland organiseert. Daarnaast registreert Wecycle e-waste dat volgens de hoge kwaliteitsnormen wordt gerecycled. Wecycle is het collectieve systeem dat in opdracht van de producenten en importeurs zorgt voor verantwoorde inzameling, optimale recycling en rapportage aan overheid en samenleving. Wecycle laat ook onderzoeken uitvoeren en voert communicatiecampagnes. Wecycle werkt samen met gemeenten, kringloopbedrijven, installateurs, kinderboerderijen, winkels en consumenten.
Meer informatie: wecycle.nl.

Bron tekst/foto: Wecycle

Share.

Comments are closed.