LEEUWARDEN – Veel daken in de gemeente Leeuwarden zijn geschikt voor zonnepanelen of een zonneboiler.

Met één klik met de muis kunnen inwoners nu ontdekken of hun dak geschikt is om groene energie te produceren. Dat kan met de Leeuwarder zonnekaart: www.leeuwarden.zonnekaart.nl. Op 7 maart 2014 lanceerde wethouder Isabelle Diks deze zonnekaart. De leden van de werkgroep Duurzaam Westeinde waren de eerste gebruikers.

Zelf groene energie produceren
Wereldwijd profiteren miljoenen mensen al van de gratis zon. Wethouder Isabelle Diks: “Ook in de gemeente Leeuwarden zijn zonnepanelen een rendabel en betrouwbaar alternatief. Al meer dan 1.200 woningeigenaren wekken groene stroom op met zonnepanelen. En ruim 700 hebben een zonneboiler. Woningeigenaren kunnen hun energienota flink verlagen. De zonnekaart is een prachtig hulpmiddel om snel te zien of je huis geschikt is voor zonnepanelen en zonneboiler.” Leeuwarden is de eerste gemeente in Fryslân met een zonnekaart.

Werkgroep Duurzaam Westeinde
In verschillende wijken en dorpen in de gemeente Leeuwarden zijn energieteams actief. Zo zet de werkgroep Duurzaam Westeinde zich in voor zonnepanelen. “De zonnekaart helpt ons in gesprekken met wijkbewoners. We kunnen direct laten zien welke daken het meest geschikt zijn. En de zonnekaart geeft een goed beeld over de terugverdientijd, aantal panelen en opbrengst in 20 jaren.” aldus Rob Duverge.

Energieloket en subsidie zonneboiler
Meer weten over zonnepanelen, een zonneboiler of over de Friese energiepremie van 350 euro voor de aanschaf van een zonneboiler? Woningeigenaren kunnen contact opnemen met het energieloket van de gemeente Leeuwarden: 14 058, slimwonen@leeuwarden.nl of ze bezoeken www.slimwoneninleeuwarden.nl.

Samenwerkingsagenda Slim met water en energie
Fryslân en Leeuwarden werken nauw samen op het gebied van duurzame energie en watertechnologie. De productie van zonne-energie is één van de speerpunten uit de samenwerkingsagenda. In de provincie zijn veel groene initiatieven en projecten. Verder komt in Leeuwarden de modernste watercampus van Europa. Uiteindelijk willen Fryslân en Leeuwarden onafhankelijk zijn van de huidige brandstoffen zoals olie en gas. Met deze ambitie willen beide partijen bijdragen aan de werkgelegenheid in Fryslân.

Bron: Gemeente Leeuwarden

 

Share.

Comments are closed.