LEEUWARDEN – De gemeente Leeuwarden en Stichting IJshal Leeuwarden hebben besloten de bouw van de nieuwe Leeuwarder ijshal ‘de Elfstedenhal’ voorlopig te gunnen aan de combinatie Bouwgroep Dijkstra Draisma BV & Jorritsma Bouw BV.

Deze combinatie is er in geslaagd een gebouw te ontwerpen dat de exploitatie van Stichting IJshal Leeuwarden maximaal ondersteunt. De gekozen materialen – van constructie tot aankleding – sluiten goed aan bij de gewenste merkidentiteit van de Stichting. Er is ook veel aandacht besteed aan duurzaamheid.

Proces aanbesteding
Er is gekozen voor een ‘design en build’ aanbesteding. Dat betekent een aanbesteding zonder bouwtekening, maar wel met een duidelijk programma van eisen. Met deze aanbestedingsvorm wordt optimaal gebruik gemaakt van de creativiteit van de markt. Het programma van eisen bestond uit voorzieningen voor een 400 meter baan, een krabbelbaan op het middenterrein, een afzonderlijke ijshal 30×60 voor onder andere ijshockey, shorttrack en kunstrijden, kleedkamers, horeca, ontvangsthal, technische ruimtes, kantoren en vergaderruimtes. Een belangrijk aandachtspunt was om efficiënt en duurzaam met energie om te gaan. Om op dit punt maximale creativiteit uit de markt te halen is ook de energielevering en het onderhoud voor langere periode in de aanbesteding betrokken.

Definitieve gunning
Na het verstrijken van de Alcateltermijn neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit over de definitieve gunning. De oplevering staat gepland voor 1 juni 2015.

Achtergrondinformatie
De huidige ijshal is verouderd. Op 1 oktober 2013 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om een nieuwe overdekte ijsbaan in Leeuwarden te realiseren op de voormalige ‘Philipslocatie’. De gemeenteraad reageerde in 30 oktober unaniem positief op dit besluit. De totale investering bedraagt € 21,7 miljoen. Het provinciebestuur betaalt hiervan € 10 miljoen. De gemeente Leeuwarden wordt de eigenaar van de ijshal. Zij verhuurt de ijshal aan Stichting IJshal Leeuwarden. In de nieuwe Elfstedenhal worden 155.000 bezoekers per jaar verwacht.

Bron: Gemeente Leeuwarden

Ijshalleeuwarden.20130826_150612 (1)

Share.

Comments are closed.