LEEUWARDEN – Leeuwarden heeft sinds vorige week een slechtvalkbroedpaar op een unieke locatie in het stadscentrum.

Bovenin de Avérotoren broedt op 72 m hoogte een slechtvalk op drie eieren. Over ruim drie weken worden de jonge slechtvalken verwacht. De slechtvalk staat op de landelijke lijst van kwetsbare soorten.

Leeuwarden is druk bezig de natuur in de stad terug te brengen. Omdat veel stadsvogels door de dichte daken moeilijker kunnen nestelen, heeft de gemeente nieuw vogelbeleid ontwikkeld. Sindsdien zijn veel projecten van de grond gekomen om meer vogels en vogelsoorten in de stad te krijgen. Door te zorgen voor meer biodiversiteit in en om de stad kunnen ook andere vogelsoorten weer in aantallen groeien.

Op 26 april 2011 heeft Wethouder Isabelle Diks het slechtvalknest, boven in de Avérotoren, officieel geopend. Deskundigen hielden er rekening mee dat het ongeveer vijf jaar kon duren voor de slechtvalk zou gaan broeden. Dat het eerste broedgeval al na drie jaar middenin het stadscentrum van Leeuwarden plaats vindt, is bijzonder.

De slechtvalk is een van de meest snelle en spraakmakende roofvogels in ons land. Na de oorlog leek de slechtvalk te zijn uitgestorven. Vanaf 1990 deed de slechtvalk weer zijn rentree vanuit Zuid-Nederland. Inmiddels zijn er in Nederland weer 150 paren slechtvalken.

Bron tekst: Gemeente Leeuwarde
Foto: Werkgroep Roofvogels

 

Share.

Comments are closed.