LEEUWARDEN – In goede traditie keert het Friese bataljon op 15 april 2015 terug naar Friesland.

Voor het vierde achtereenvolgende jaar marcheert 44 Pantserinfanteriebataljon Leeuwarden binnen en is er aansluitend een beëdiging op het Wilhelminaplein. Dit jaar is dat op woensdag 15 april, wat samenvalt met 70 jaar bevrijding van de stad Leeuwarden. Publiek is van harte welkom!

Op 15 april 1945 is de stad Leeuwarden bevrijd van de Duitse bezetters. Niet werd Friesland alleen door de Canadezen bevrijd maar ook grotendeels door leden van het Friese verzet. Uiteindelijk namen ruim 800 leden van deze voormalige verzetslieden op vrijwillige basis dienst bij het Friesland bataljon, 1- 9 RI.

Ongeveer 400 militairen doen mee aan het defilé, welke om 13.10 uur start vanaf sporthal Rengers BV, gevestigd aan de Fiswerderweg 3.

De route gaat via de Jelsumerstraat, de Valkstraat, de Mr. P.J. Troelstra weg, de Spanjaardslaan, Harlingersingel, Vrouwenpoortsbrug, Westerplantage, het Matahariplein en via het Ruiterskwartier naar het Wilhelminaplein. Het defilé wordt afgenomen door civiele en militaire hoogwaardigheidsbekleders.

Op Nieuw Zaailand vindt aansluitend, vanaf ongeveer 14.00 uur, de beëdiging plaats van alle militairen die dit jaar nieuw zijn ingestroomd bij 44 Pantserinfanteriebataljon. Ook wordt er een gevechtsinsigne uitgereikt.

De militairen die beëdigd worden staan te midden van hun collega’s en komen één voor één naar voren om de eed of belofte af te leggen op het vaandel van het regiment. De ceremonie wordt opgeluisterd met muziek van de Regimentsfanfare “Garde Grenadiers en Jagers”.

Veteranen zijn vanaf 10 uur ’s ochtends welkom in het Wapen van Leeuwarden. Daar vindt het veteranen inloophuis plaats. Het regiment onderhoudt sinds jaar en dag warme banden met het oorlogsvrijwilligers bataljon Friesland en Unifilveteranen. Ook in het bataljon zijn vele mannen en vrouwen werkzaam die al uitgezonden zijn geweest. In het inloophuis is iedere veteraan welkom.

Share.

Comments are closed.