LEEUWARDEN – Er is sprake van een bacteriële verontreiniging in het water van waterspeelplaats De Potmarge.

Dat blijkt uit de tweewekelijkse controle van de waterkwaliteit door Wetterskip Fryslân. Omdat het contact met het water tot gezondheidsproblemen kan leiden, stelt de gemeente de waterspeelplaats tijdelijk buiten gebruik en plaatst een waarschuwingsbord.

Onderzoek
Het gaat om de bacteriesoort ‘intestinale enterococcen’ die in de ontlasting van mens en dier zitten. Wetterskip Fryslân en de gemeente concludeerden dit voorjaar dat de ontlasting van watervogels de mogelijke oorzaak was van een eerdere bacteriële verontreiniging van het water. De gemeente adviseerde daarom aan gebruikers van de waterspeelplaats om de eenden niet meer te voeren.

Waterkwaliteit
De gemeente onderzoekt samen met Wetterskip Fryslân de oorzaak van de bacteriële verontreiniging en welke maatregelen nodig zijn voor een goede waterkwaliteit. Het is niet bekend hoe lang de sluiting gaat duren. Pas als de waterkwaliteit op orde is, gaat de waterspeelplaats weer open. Wetterskip Fryslân blijft de waterkwaliteit monitoren.

Doorlopende maatregelen
Jaarlijks legt de gemeente de waterspeelplaats in het voorjaar droog voor een grondige schoonmaak. Daarna wordt water van goede kwaliteit uit de Potmarge in de waterspeelplaats gepompt. Een gemaal bij de waterspeelplaats zorg voor de doorstroming van het water. Wetterskip Fryslân controleert elke twee weken de waterkwaliteit.

Bron: Gemeente Leeuwarden

Share.

Comments are closed.