LEEUWARDEN – De gemeenteraad vergaderde maandag 26 november 2012.

Het initiatiefvoorstel van PvdA en PAL GroenLinks over het behoud van de bijenstand in Leeuwarden is door het college goed ontvangen. Het voorstel is straks onderdeel van het gemeenteplan ‘Groen, gezond voor mens en dier.’ De gemeenteraad besloot tijdens deze vergadering ook de horeca in de binnenstad een uur eerder te sluiten.

Initiatiefvoorstel
Het initiatiefvoorstel van de PvdA en PAL GroenLinks over de bijenstand in Leeuwarden is door het college omarmd. Zij willen bijdragen aan de overleving van bijen in de gemeente Leeuwarden. De bijenstand krijgt ruime aandacht in een veel groter plan van de gemeente onder de naam “Groen, gezond voor mens en dier.’ Dit plan valt onder het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. Dat beleid gaat niet alleen over economische duurzaamheid zoals water en energie maar ook over de kwaliteit van het ecosysteem. Het college wil samen met Wijkpanels, burgers, groene organisaties, scholen en andere betrokken partijen komen tot een breed gedragen uitvoeringsplan voor duurzaamheid, biodiversiteit en groen. De gemeenteraad staat hier helemaal achter.

Sluitingstijd horeca
Bij de bespreking van het vervroegen van de sluitingstijd van de horeca in de binnenstad was de fractie van D66 tegen het voorstel. Zij zijn niet overtuigd dat daarmee de veiligheid in de binnenstad in de vroege ochtenduren zal verbeteren. Veel horecagelegenheden zijn al gesloten om vijf uur ’s ochtends. De politie ziet graag dat alle horecabedrijven dan sluiten. Dat schept duidelijkheid bij het uitgaanspubliek en is het toezicht op de openbare orde en veiligheid beter te regelen. De fractie van PALGroenLinks wil na een jaar bekijken of het vervroegen van de sluitingstijd ook echt een positief effect heeft op de veiligheid in de binnenstad. De gemeenteraad stemde hiermee in en besloot de sluitingstijd met een uur te vervroegen van 06.00 uur naar 05.00 uur ‘s ochtends.

Bron: Gemeente Leeuwarden

 

Share.

Comments are closed.