LEEUWARDEN – Voor de aanleg van de Haak om Leeuwarden is zand nodig, heel veel zand.

Alleen al voor de werkzaamheden bij Werpsterhoek is bijna 800.000 m3 zand nodig.
Daarom is in juli 2012 al begonnen met het zandtransport. Het zand, dat dagelijks met grote schepen via de Zwettehaven binnenkomt, wordt via een 4,5 kilometer lange pijpleiding naar een zanddepot bij Werpsterhoek gespoten.

Zettingsperiode
Inmiddels ligt er al 700.000 m3 zand, met een hoogte van bijna 5 meter. Na december gaat de zogenoemde ‘zettingsperiode’ in, het zand heeft dan ongeveer 200 dagen nodig om te zetten. Na deze periode wordt gestart met de aanleg van de weg zodat deze eind 2014 opengesteld kan worden voor het verkeer.

Duurzame oplossing
Het aanbrengen van zand per pijpleiding is een duurzame oplossing. Voor de aanleg van de Haak is veel zand nodig en de aanvoer door de pijpleiding scheelt veel uitstoot van CO2. Het zandtransport scheelt ook veel transportbewegingen over de weg. Dit komt de veiligheid van de weggebruikers ten goede en brengt minder hinder met zich mee. Het zandtransport levert 7,6 miljoen minder transportkilometers op. Tijdens de werkzaamheden moesten anders ongeveer 400 vrachtwagens per dag over de weg naar de plaats van bestemming.

Bron: Vrij-Baan

Share.

Comments are closed.