LEEUWARDEN – Wethouder Thea Koster heeft van de leden van de commissie stadsontwikkeling de opdracht gekregen om het plan voor het Europaplein aan te passen.

De raadsleden delen het punt van Hûs en Hiem en het kwaliteitsteam over de hoogte van het toekomstige plein.
Zij vinden dat je naar de andere kant moet kunnen kijken als je aan de rand van het plein staat. De wethouder zegde toe het plan aan te passen. Ze  gaf wel aan dat dat wellicht consequenties heeft voor de kosten, de afwatering of de helling in de tunnels.

Op 2 september aanstaande spreekt de Leeuwarder gemeenteraad over de vormgeving van het Europaplein. Zij besloot in september 2012 om het plein en de toevoerwegen klaar te maken voor de toekomst. Dat besluit betrof de aanleg van een turborotonde met drie (in plaats van twee) fietstunnels én een extra toegang tot de Schrijversbuurt. Bovendien kreeg wethouder Koster de opdracht van de gemeenteraad om met een beter stedenbouwkundig ontwerp voor het Europaplein te komen. Het plan moest zorgen voor een goede doorstroming van het verkeer én het moest stedebouwkundig de goedkeuring wegdragen van Hûs en Hiem. Het team van projectleider Harrie Oppewal nam stedebouwkundig bureau wUrck en cultuurhistoricus O. Kloosterman in de arm. Zij zetten alles op alles. Het ontwerp werd, wederom in samenspraak met bewoners, behoorlijk aangescherpt.
Op 28 maart oordeelde Hûs en Hiem dat het projectteam goed werk heeft geleverd. Maar het eindoordeel van de commissie was desondanks negatief; men vindt fietstunnels niet passen op het Europaplein en keurt de hoogte af.

Drie mogelijkheden
Eind april legde wethouder Koster de situatie in een brief aan de gemeenteraad uit. Daarin hield zij de raad drie keuzes voor: stoppen, doorgaan of helemaal overnieuw beginnen. Op 15 mei discussieerden de leden van de commissie stadsontwikkeling over deze keuzes. Acht betrokken bewoners kwamen hun mening onderstrepen in de commissie. Zowel een voorstander uit de Schrijversbuurt als tegenstanders van de Vereniging Monument Europaplein. Zij maken zich bijvoorbeeld zorgen over de veiligheid in de fietstunnels en de verandering van het groene midden perk. De raadsleden waren het er over eens dat  een goed proces van besluitvorming is doorlopen, met uitgebreide communicatie met veel betrokken bewoners. Daardoor is het oorspronkelijke plan behoorlijk veranderd. Ook het advies van Hûs & Hiem en het kwaliteitsteam worden uiterst serieus genomen.

Op maandag 26 augustus staat het aangepaste plan voor het Europaplein wederom op de agenda van de commissie stadsontwikkeling. U kunt daar eventueel uw mening laten horen door in te spreken. U kunt zich hiervoor aanmelden tot 26 augustus 12.00 uur bij de griffie van de gemeente Leeuwarden griffie@leeuwarden.nl of via 14 058.

Bron: Vrij-Baan

Share.

Comments are closed.