LEEUWARDEN – Op zaterdag 14 en zondag 15 september is het Open Monumentenweekend.

In Leeuwarden is dit jaar het thema ‘De Gouden Eeuw’. In de Friese hoofdstad zijn nog genoeg monumenten te bekijken uit die ‘gouden’ 17e eeuw. Leeuwarden stond toen in de top 10 van belangrijkste steden in Nederland.

Open monumenten
Open gaan onder andere Auckamastraatje 6, Blokhuisplein 18, Eewal 58 en 66, Bij de Put 15, Grote Hoogstraat 14, Grote Kerkstraat 10, Ossekop 11 en Tweebaksmarkt 49. Bovendien gaan ook (delen van) het Natuurmuseum, het Boshuisengasthuis en de Waag open voor publiek. Het Stadhuis is dan ook open ter gelegenheid van De Dag van de Democratie. Ook voor kinderen is er deze dagen veel te doen.

14 september
De open monumenten zijn op 14 september te bezoeken van 10.00 uur tot 17.00 uur. In de stad vinden de hele dag allerhande activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen plaats. Zo komt Saluutbatterij Atkins met living history uit de 80-jarige oorlog. Met een authentiek kanon wordt geschoten vanaf het grasveld naast het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL). Kinderen mogen deze spannende activiteiten niet missen!

15 september
Op woensdag 11 september houdt dr. Johan de Haan, bijzonder hoogleraar te Nijmegen, in het HCL een lezing over 17e eeuwse woonhuizen (ter voorbereiding op de Open Monumentendag). Op zondag 15 september is er een speciale openstelling van het Poptaslot in Marssum. Er verschijnt ook dit jaar weer een boekje over het thema. Vanaf 11 september is de tentoonstelling over Leeuwarden in de Gouden Eeuw te zien in het HCL.

Organisatie: Aed Levwerd, Historisch Centrum Leeuwarden en Monumentenzorg. Meer informatie kunt u vinden op de website van het HCL.

Bron: Gemeente Leeuwarden

Share.

Comments are closed.