SC Cambuur, de Gemeente Leeuwarden en Bouwgroep Dijkstra Draisma (bouwkundig adviseur) hebben vrijdagmiddag op een speciaal belegde persconferentie hun handtekening gezet onder een officieel haalbaarheidsonderzoek naar een nieuw Cambuur Stadion. Deze samenwerkingsovereenkomst is een belangrijke stap in de route naar een nieuw stadion.

Met deze overeenkomst spreekt de Gemeente Leeuwarden haar steun uit en erkent ze dat SC Cambuur voor de stad een belangrijke sociale pijler is. Dit is een onmisbaar stuk draagvlak onder een stadionplan.

Eerder werden de plannen voor een officieel haalbaarheidsonderzoek nog verschoven naar na de Gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar november.

Het haalbaarheidsonderzoek werd ondertekend door de heren Ype Smid (Voorzitter RvC SC Cambuur) , Henk Deinum (Wethouder Gemeente Leeuwarden) en Biense Dijkstra (Directeur Bouwgroep Dijkstra Draisma).

Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst tussen de Gemeente Leeuwarden, Bouwgroep Dijkstra Draisma en SC Cambuur is het startsein gegeven tot een serieuze ambitie om SC Cambuur en de stad Leeuwarden te voorzien van een nieuw, modern stadion. Aangezien dit de nodige vragen op zal leveren, beantwoorden we hierbij enkele veel gestelde vragen:

• Waarom is er een nieuw stadion nodig?
In een nieuw stadion is SC Cambuur beter in staat om de continuïteit te waarborgen en beter toegerust om  financieel op eigen benen te blijven staan. Dit omdat we in een nieuw onderkomen veel meer supporters kwijt kunnen, en we de zakelijke markt veel beter kunnen bedienen. Daarnaast zal het een grote stap voorwaarts betekenen voor de veiligheid en de bereikbaarheid, niet alleen van het stadion, maar ook voor de bereikbaarheid van de rest van de stad tijdens wedstrijden.

• Hoe groot zou het stadion moeten worden?
We zetten in op een stadion voor ongeveer 15.000 supporters. Het stadion moet worden gebouwd met de ambitie om Eredivisie te spelen. In het huidige stadion zitten wekelijks 10.000 supporters, waarbij de topwedstrijden ruim van tevoren uitverkocht zijn. De ambitie van 15.000 supporters is dus een realistische doelstelling.

• Wordt het stadion alleen gebouwd als SC Cambuur in de Eredivisie speelt?
Nee, het stadion wordt gebouwd met de ambitie om met dit stadion een structurele Eredivisieclub te worden. Ook bij een eventuele degradatie in de komende jaren, zijn de plannen onverminderd van kracht.

• Gaat de gemeente er geld in steken?
We maken nu afspraken over het proces. De eerste stap is de haalbaarheid te onderzoeken. De intentie is om tot een plan te komen waarbij SC Cambuur in combinatie met diverse commerciële partijen huur betalen zodat het project voor investeerders/ontwikkelaars interessant wordt. Er wordt geen rekening gehouden met initieel geld van SC Cambuur of de gemeente.

• Wat is de rol van de gemeente dan?
Een stadion bouwen kan alleen met de medewerking van de Gemeente. De Gemeente  is eigenaar van de meeste grond en er is altijd een bestemminsplan-wijziging nodig om een stadion te bouwen. Daarnaast zijn er de nodige logistieke aspecten aan een stadion waar de Gemeente een rol in speelt.

• Wat is de betekenis van deze samenwerkingsovereenkomst?
De wens van de club om een nieuw stadion te bouwen bestaat al lang. Echter, dit heeft nooit geleid tot serieuze plannen, mede doordat een belangrijke  stakeholder (zie vorige vraag) nooit is aangehaakt in de plannen. Met deze overeenkomst spreekt de Gemeente haar steun uit en erkent dat SC Cambuur voor de stad een belangrijke sociale pijler is. Dit is een onmisbaar stuk draagvlak onder een stadionplan. SC Cambuur is van mening dat de drie partijen in deze overeenkomst gezamenlijk voldoende kennis, kunde en kracht hebben om de ambitie te verwezenlijken.

• Is er al een locatie al gekozen en is de huidige locatie ook een optie?
Er worden meerdere locaties onderzocht waaronder de bestaande en WTC. Hierbij wordt gekeken naar de bereikbaarheid, veiligheid en hoeveelheid commerciële ruimtes.

• Wanneer moet het nieuwe stadion gereed zijn?
SC Cambuur heeft als ambitie om medio 2017 het voetbalseizoen te starten in het nieuwe stadion.

• Hoe hoog zal de begroting in het nieuwe stadion zijn?
Een oude voetbalwijsheid leert ons dat je tegenover 1.000 toeschouwers  € 1.000.000 kunt begroten. In dit geval zou een begroting van € 15.000.000 in een groeimodel haalbaar moeten zijn.

Tekst: Cambuur.nl

 

Share.

Comments are closed.