LEEUWARDEN – Vandaag gaat er een nieuwsbrief de deur uit met daarin een uitnodiging voor een inloopavond op maandag 2 maart. Deze wordt huis aan huis bezorgd bij zo’n 5000 bewoners aan en rond het Europaplein.

In juni 2014 nam de gemeenteraad een definitief besluit over de vormgeving van het Europaplein. Zij stelde het definitief ontwerp vast. Op maandag 2 maart bent u van harte welkom om het definitief ontwerp nog een keer te komen bekijken tijdens een inloopbijeenkomst in de Montessori Highschool Piter Jelles in Westeinde. U kunt binnenlopen tussen 19.30 – 21.30 uur. Het projectteam is aanwezig om uw eventuele vragen te beantwoorden. Dit jaar beginnen de voorbereidende werkzaamheden op het plein.

Kabels en leidingen
Voordat de aanleg start, moeten diverse kabels en leidingen verlegd en nieuwe aangelegd worden. Om daarna te kunnen starten is een omgevingsvergunning nodig. Deze ligt vanaf 4 maart ter inzage bij de balie van het stadhuis en wordt gepubliceerd in Huis aan Huis. Voor de aanvraag van de omgevingsvergunning zijn diverse onderzoeken gedaan, zoals geluid, flora en fauna en luchtkwaliteit. Eind januari werden op het plein diverse peilbuizen aangebracht. Dit zijn buizen waarmee de stand en de kwaliteit van het grondwater gemeten wordt. Ook zijn we bezig met sonderingonderzoek om een beeld te krijgen van het draagvermogen van de grond. De vergunning voor het kappen van een aantal bomen is inmiddels verleend. Deze bomen staan op de plaats waar de nutsbedrijven onder de grond de kabels en leidingen vervangen en aanleggen. Natuurlijk worden in de nieuwe situatie nieuwe bomen terug geplant

Haak open
Op 18 december werd de Haak om Leeuwarden feestelijk geopend. Het verkeer zoekt nieuwe wegen om de stad in en uit te rijden. Het verkeersgedrag in en rondom Leeuwarden wordt dagelijks geanalyseerd vanuit Vrij-Baan. Uit ervaring blijkt dat automobilisten en fietsers eerst even moeten wennen aan een nieuwe verkeerssituatie. Mensen zijn gewend om volgens een bepaalde routine te rijden. Inmiddels ontdekken meer automobilisten dat je veel sneller naar de stad rijdt over de Haak. In 6 minuten ben je vanaf knooppunt Werpsterhoek aan de westkant van de stad. Op het Europaplein is de situatie tot nu toe vergelijkbaar met die van voor de opening van de Haak.

Ontwerp fietspad
Honderden leerlingen van de Montessori Highschool Piter Jelles komen op de fiets naar school. Het is voor hen een stuk veiliger en het ontlast de verkeerssituatie bij de Wagnerstraat als zij door de nieuwe fietstunnels fietsen. Maar fietsers zijn als water, zij nemen de snelste route. Daarom wordt er een fietspad gemaakt dat aansluit op de nieuwe situatie. Het ontwerp is te zien tijdens de inloopbijeenkomst in het Eurohotel op 2 maart. De positie van het fietspad is zo gekozen dat het niet alleen door de leerlingen van Montessori Highschool Piter Jelles gebruikt kan worden, maar ook door bewoners van Westeinde.

Schrijversbuurt
Naast de aanleg van een turborotonde met drie fietstunnels sprak de gemeenteraad ook af om op verzoek van de bewoners van de Schrijversbuurt een extra toegang tot de wijk te maken. Deze komt ter hoogte van de ingang van het WTC terrein. Het projectteam Europaplein heeft overwogen om deze aansluiting te maken voordat de werkzaamheden op het plein begin 2016 starten. Maar omdat er dan een grote kans is op sluipverkeer in de wijk, wordt deze gelijk aangelegd met de aanleg van de turborotonde. De tekening van de nieuwe situatie kunt u tijdens de inloopavond in het Eurohotel op 2 maart bekijken.

Bron: Vrij-Baan

 

Share.

Comments are closed.