LEEUWARDEN – De nutsbedrijven starten met hun werkzaamheden rond de zomer 2015. De werkzaamheden vinden met name in het trottoir plaats en in een gedeelte van de parallelweg.

Planning
De planning en nadere informatie volgt. Als de nutsbedrijven in december 2015 klaar zijn, starten wij in het voorjaar van 2016 met de reconstructie van de Valeriusstraat. Deze werkzaamheden lopen tot eind 2016. Op verzoek van de gemeenteraad is onderzocht of de uitvoering van de Valeriusstraat eerder plaats kan vinden dan 2017. Nadat de gemeenteraad in juni 2014 een positief besluit heeft genomen over de reconstructie van het Europaplein, hebben we de planning van beide projecten op elkaar af kunnen stemmen en gaan we volgend jaar starten met de uitvoering van de Valeriusstraat. Door de nieuwe inrichting van de straat gaan automobilisten rustiger te rijden. Daardoor neemt de veiligheid toe. Bij de herinrichting van de stadsring is nadrukkelijk gekeken naar de leefbaarheid en veiligheid van de aangrenzende wijken. Deze blijven ook in de toekomst goed bereikbaar voor zowel automobilisten, fietsers als voetgangers.

Bomen kappen
De gemeente heeft onderzocht of de bomen aan de Valeriusstraat kunnen blijven staan in het nieuwe ontwerp en tijdens de uitvoeringsperiode. Tijdens het onderzoek naar de wortelgesteldheid van de bomen is gebleken dat eigenlijk alle wortels onder het trottoir liggen. Doordat er kabels en leidingen vervangen moeten worden in het trottoir, betekent dit dat de wortels van de bomen in de weg zitten om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren. Tijdens deze werkzaamheden beschadigen de wortels waardoor ze de werkzaamheden niet overleven. In het nieuwe ontwerp worden bomen teruggeplaatst tussen de parkeervakken op de parallelweg. Het voordeel hiervan is dat het trottoir, wat nu omhoog komt door de wortels, vlakker wordt gemaakt en ook wordt verbreed. We kappen begin maart op de Valeriusstraat 80 bomen waarvan 3 bomen worden verplant. Ook worden bij het Valeriusplein, op de Mr. P.J. Troelstraweg, 2 bomen gekapt. Ter compensatie komen er bij de Valeriusstraat 56 bomen voor terug en worden er 34 bomen voor gecompenseerd bij de Julianalaan. Ondanks dat er minder bomen terugkomen, krijgt de Valeriusstraat wel een groenere uitstraling doordat er in het ontwerp ook hagen en een groene middenberm zijn meegenomen. De hele westelijke stadsring krijgt hierdoor dezelfde uitstraling.

Tweede leven
Meer dan de helft van de in maart gekapte bomen krijgen een tweede leven. Ongeveer 55 bomen worden gebruikt voor de inrichting van een natuurspeelplaats nabij OBS De Pionier in de Zuidlanden. Het wordt een soort ‘buitenlokaal’ voor kinderen, wat bijdraagt aan de inrichting en aankleding van het terrein.

Bron: Vrij-Baan

 

Share.

Comments are closed.