LEEUWARDEN – De gemeente Leeuwarden zet dinsdag 3 maart (ver)jagers in die met speciale vogelafweer knalpistolen roeken gaan verjagen.

Dat doen zij op vier overlastlocaties in de stad Leeuwarden. Rond 8:30 uur starten zij bij de Soestdijkflat, het Mauritsplein en het Harinxmaplein in Nijlân. Verder worden de roeken verjaagd in de wijk Heechterp-Schieringen, rond de Annie Westlandstraat in de Vrijheidswijk en bij de verzorgingsflat Abbingahiem in Huizum-Oost. Wanneer de roeken zich vestigen op andere locaties zullen zij daar mogelijk ook verjaagd worden.

De gemeente beschikt over een ontheffing om roeken te mogen verjagen op een aantal overlastlocaties en nieuwe vestigingsplaatsen waar ernstige overlast ontstaat. De bestaande lege nesten worden verwijderd met een hoogwerker of door de brandweer. De ontheffing is niet geldig voor bestaande roekenkolonies.

Op de overlastlocaties ondervinden omwonenden veel last van roeken door lawaai- en poepoverlast. Gecertificeerde jagers proberen door middel van gillers (hoge tonen) en knallen (harde tonen) de roeken te verjagen. Het verjagen begint ’s morgens om half negen en vindt driemaal daags plaats. De actie duurt ongeveer vier tot zes weken. De jagers zijn herkenbaar aan gele veiligheidsvesten van de gemeente. Hoewel het knallen op zich niet gevaarlijk is, kunnen mensen hiervan schrikken. Bewoners zijn met een brief van de actie op de hoogte gesteld.

Het risico bestaat dat kolonies roeken door het verjagen in andere bomen gaan nestelen waar ze ook weer overlast kunnen geven. De gemeente roept inwoners op dit te melden via telefoonnummer 14 058. De gemeente gaat dan kijken of verder verjagen nodig en mogelijk is. De verjaagactie is niet van toepassing op individueel broedende zwarte kraaien, eksters of (groepen) kauwen.

Bron: Gemeente Leeuwarden

 

Share.

Comments are closed.