DOKKUM – Scholieren parkeren hun telefoons in het ´mobiel-hotel´.

Leraren van middelbare scholen bevinden zich soms in een lastige positie als het gaat om het gebruik van smartphones tijdens de les. De ene leraar zegt resoluut ´nee´ tegen het gebruik van een mobiel op school, de ander vindt het juist handig tijdens de interactieve lessen, en weer een ander weet niet zo goed of het gebruik van mobiels toegestaan moet zijn of niet. Het Dockinga College VMBO-GT heeft hier een oplossing voor gevonden: het ´Mobiel-hotel´.

Het mobiel-hotel is de uitkomst voor een consistent beleid met betrekking tot telefoons op school. Bij aanvang van de les parkeren de leerlingen hun telefoons in het ´mobiel-hotel´ die aanwezig is in het lokaal. Zo kunnen leraren zelf aangeven wanneer het toegestaan is om gebruik te maken van telefoons tijdens de les. Na afloop van de les kunnen de leerlingen hun telefoon gewoon weer uit het ´mobiel-hotel´ pakken en meenemen.

Toenemend gebruik smartphones onder jongeren

Het Dockinga College speelt hiermee deels in op het toenemende gebruik van smartphones onder jongeren. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat één op de zes jongeren tussen 12 en 18 jaar verslaafd is aan social media. Het vele snapchatten, whatsappen en liken op Facebook met de smartphone hebben een negatieve invloed op hun concentratievermogen, nachtrust en schoolprestaties, aldus de jongeren in Nederland. Volgens staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid kunnen scholen een ondersteunende rol spelen in het gebruik van social media onder jongeren.

Daarnaast is het belangrijk dat ook ouders duidelijke afspraken maken met hun kinderen over het gebruik van een telefoon. Zo is het goed om, naast praten over het gebruik van social media, kinderen er bewust van te maken dat een telefoon geld kost. Laat ze weten dat niet alle apps gratis zijn, dat een telefoon verzekerd dient te zijn tegen schade met een telefoonverzekering zoals deze, en dat het overschrijden van het abonnement tot hoge kosten kan leiden. Door ze bewust te maken van de kosten, zullen ze er ook bewuster mee omgaan.

Dennis Cuperus van zorgboerderij ´Yn é Skoarre´ uit Dokkum draagt in ieder geval zijn steentje bij aan de vermindering van het gebruik van telefoons met zijn mobiel-hotels. Inmiddels is hij bezig met het maken van een nieuwe serie om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.

Share.

Comments are closed.