LEEUWARDEN –  Dit weekeinde was de officiële start van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

De openingshandeling werd verricht door het Nederlandse Koningspaar, dat kerkklokken in de hele provincie liet luiden. Het gebaar kondigt een groots en meeslepend jaar aan: Fryslân is namens Nederland het hart van cultureel Europa. Een gedeelde eer met Valletta2018, dit jaar de andere Culturele Hoofdstad van Europa. Het Openingsweekend startte vrijdagmiddag om twaalf uur op de Friese basisscholen. Muziek, theater en voordrachten kenmerkten daarna zowel de vrijdag- als zaterdagavond. Vrijdagavond openden ongeveer 250 musea en particulieren hun deuren. Zij vormden het decor van 2018verhalen. Iedereen was uitgenodigd om bijzondere verhalen te delen. Er kwamen zo’n 25.000 bezoekers op af.

Ongeveer zestig projecten gaven zaterdagavond een voorproefje in het stadscentrum. Het internationale project De Stormruiter verwelkomde bezoekers met Friese paarden, er voeren verlichte skûtsjes en op de drie grote pleinen in de stad stonden twintig meter hoge replica’s van de beroemde scheve toren Oldehove. Het openingsfeest vond tegelijkertijd op de drie bomvolle pleinen plaats. De zaterdag trok naar schatting 40.000 bezoekers naar Leeuwarden.

Naast ruime aandacht van regionale en landelijke pers trok Het Openingsweekend opvallend veel buitenlandse media: journalisten van onder meer ZDF, The Observer, BBC, Rai Uno, Deutsche Welle en VRT deden verslag van de evenementen.

Bron: Leeuwarden-Fryslân European Capital of Culture 2018

Foto’s: Michel Stienstra / © Leeuwarden-Friesland 2018

Share.

Comments are closed.