LEEUWARDEN – Zeg je Fryslân, dan zeg je water. Leeuwarden is dé Europese koploper op het gebied van watertechnologie.  Dit hele weekend (1, 2 en 3 februari) zijn er in het hele land activiteiten in het kader van de Nationale Waterdag, zoals de herdenking van de watersnoodramp van 1953 in Zeeland.

In Leeuwarden is het Waterlicht te zien op het Wilhelminaplein, het lichtkunstwerk van Daan Roosegaarde. Een visueel droomlandschap over de kracht en poëzie van water. Als een virtuele overstroming maakt Waterlicht zichtbaar hoe een groot deel van ons land eruit zou zien als we niks doen. Ongeveer 25 % van Nederland ligt beneden waterpeil en 60 % van Nederland zou kunnen overstromen.

Het project is dé aftrap van alle water gerelateerde projecten binnen LF2018. Het combineren van kunst en water komt perfect bij elkaar in Waterlicht, wat dus goed bij Leeuwarden als Capital of Watertechnology en Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 past. In steden als Parijs, Madrid en Amsterdam werd het Waterlicht al eerder neergezet en daar trok het volle pleinen. De reacties in Leeuwarden zijn ook positief.

Vandaag is de laatste dag van Waterlicht. De blauwe golven dansen tussen 18.30 uur en 23.00 uur over het Wilhelminaplein. Het event is gratis toegankelijk.

Waterlicht is het eerste event van WaterConnecting2018, het LF2018 programma vol waterevents in en rond Leeuwarden. Je wordt uitgenodigd van alles op en rond het water te beleven, te genieten, te ontdekken en erover te leren. Zo opent er in het voorjaar een bijzondere waterkunstexpositie, is er in de meivakantie een waterparade – een soort waterfestival waar je met de hele familie naar toe kunt –  en kun je in heel Fryslân mooie waterhotspots ontdekken met de beleefroute-app. Het motto is dan ook: Water houdt je bezig!

Meer ontdekken over al het mooie wat ons Friese water te bieden heeft? En over de samenwerkingen op het gebied van watertechnologie? Kijk voor info op waterconnecting.frl of via facebook

Bron: WaterConnecting2018@
Foto’s: Michel Stienstra

Share.

Comments are closed.