LEEUWARDEN – Reuzen in Leeuwarden. De wereldberoemde productie van Royal de Luxe beleeft zijn Nederlandse première in de Culturele Hoofdstad van Europa. Dwars door de Leeuwarder binnenstad zorgen de metershoge reuzen voor drie dagen aan onvergetelijke beleving met hun voorstelling Grote Schaats in het IJs.

De Reuzen van Royal de Luxe stellen zich voor
Royal de Luxe is een buitengewoon straattheatergezelschap. Wereldberoemd, maar nog nooit in Nederland geweest. Het gezelschap vliegt de wereld over met hun indrukwekkende Reuzen. Zo waren ze onder andere al in Barcelona, Berlijn, Londen, Montreal, Perth en Nantes, de thuishaven de Royal de Luxe. Metershoge marionetten die ver boven de huizen uit steken. De Reuzen wandelen niet alleen, maar ze spelen met hun omgeving. Ze kijken je aan. Ze eten, dansen, douchen en slapen. Bewoners worden betoverd door de activiteiten van deze wonderbaarlijke wezens. Voor iedere voorstelling verzamelen zich dan ook duizenden mensen om de nieuwste aflevering in het leven van het bezoekende schepsel te bekijken. Het bezoek van de Reuzen betekent een voorstelling die je absoluut gezien moet hebben.

HET KLEINE REUZE MEISJE
Het Kleine Reuze Meisje is ongeveer 5 meter hoog en weegt 800 kilo. Ze heeft 20 mensen nodig om in beweging te kunnen komen en wandelt zo met een snelheid van 2,5 kilometer per uur. Ze is gemaakt van staal, populieren en limoenhout. Haar hobby’s zijn turnen en snoepen en ze heeft vaak een groene of roze jurk aan, afhankelijk van het weer. Ze is ook wel eens gespot in een regenjas of Mexicaanse ensemble! Ze dwaalt door de stad op zoek naar haar vader en laat onderweg graag kinderen een schommelritje maken op haar armen.

LA GEANTE DU TITANIC ET LE SCAPHANDRIER, Creation ROYAL DE LUXE le 5,6 et 7 juin 2009
(photo by Dom/ArtComArt)

XOLO
Xolo is tijdens een show in Guadalajara te Mexico uit een blok ijs gesmolten. Hij is een Mexicaanse hond, die door de Azteken wordt beschouwd als een heilig dier. Hij is de vriend van Het Kleine Reuze Meisje, en gedraagt zich als een echte hond. Hij beweegt zijn staart, jeukt zichzelf met zijn pootje en steekt zijn tong uit! Hij weegt 350 kilo en hij is bijna drie meter hoog. Er zijn 20 mensen nodig om hem in leven te krijgen en hij beweegt erg soepel. Hij haalt snelheden tot bijna zes kilometer per uur.

MEMORIES OF AUGUST 1914, spectacle de Royal de Luxe dans les rues de Liverpool du 25 au 27 juillet 2014. La Grand-mere Geante, la Petite Geante et Xolo.
(photo by Pascal Victor/ArtComArt)

DE DUIKER
Deze indrukwekkende Reus weegt 3 ton en is wel 11 meter lang. Er zijn ongeveer 30 mensen nodig om hem in beweging te laten komen en wandelt zo 2 kilometer per uur. Hij is gemaakt van populieren en limoenhout, leer en staal. Hij draagt een duikersuitrusting met helm. Alleen z’n onderarm en handen zijn onbedekt. Zijn haar is gemaakt van paardenhaar en zijn wenkbrauwen van bezemstro. Zijn ogen werken op kleine motoren en zijn gemaakt van straatlantaarns.


GROTE SCHAATS IN HET IJS – HET VERHAAL
In Leeuwarden aangekomen zullen de Reuzen de voorstelling ‘Grote Schaats in het IJs’ presenteren. Over de strijd van miljoenen jaren geleden, het water tegen het land. De woeste golven werden tegengegaan door de speciaal ontworpen dijken, maar deze bleven maar breken. Tot er een dijkgraaf werd benoemd, die verantwoordelijk werd voor de bouw van goede dijken. De dijkgraaf huurde meteen dijkwachten in, die als matrozen op de terpen de boel in de gaten hielden. Toen ontstond het idee bij de dijkgraaf om het paard van Troje onder de zeespiegel te verstoppen. Met hulp van de goden werd een Reuzenduiker gevonden die zichzelf altijd heeft verstopt. Opeens stond hij op en begon alle bergen op te pakken die hij vervolgens als modder bij de dijken smeet voor extra bescherming.

EN TOEN…
Het was tijdens een hevige sneeuwstorm dat er ineens een scheve toren in Leeuwarden verscheen. Niemand wist waar het vandaan kwam. De lokale bevolking plaatse de toren op de hoofdterp, en zo werd het het symbool van de stad. Tijdens de uitverkiezen van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa kwam het bericht naar buiten dat de oudste schaatsen uit de menselijke geschiedenis (20.000 jaar oud) zijn ontdekt op een boorplatform bij de Noordpool. Er werd direct een groot ijsblok van 3×6 meter gezaagd om de schaatsen in te bewaren. Wat bijzonder! De reus die deze schaats heeft gepast moet wel metershoog zijn geweest!

MAAR WACHT!
Het verhaal gaat verder, want dit alles zouden we nooit hebben geweten als de Reuzenduiker niet eeuwen geleden een dochter had gekregen. Op een nacht, in augustus 2018, kwam deze Reuzendochter aan op het Centraal Station in Leeuwarden, vastberaden om haar vader te vinden. Gaat dat haar lukken?

De route

Verschillende routes per dag
Iedere dag lopen De Reuzen een andere route. Vrijdag en zaterdag lopen ze afzonderlijk van elkaar. Op zondag zetten ze de tocht gezamenlijk voort. Deze routes zijn vanaf 10 augustus te vinden op 2018.nl en via de LF2018-app. Ook worden tijdens het weekend speciale plattegronden uitgedeeld, voor iedere dag een andere. Je vindt de plattegronden ’s ochtends op verschillende plekken in de stad, waaronder in het publiekscentrum van Leeuwarden-Fryslân 2018 (Stadsoase tegenover het station) en op de mobiele VVV-locaties dat weekend. Het VVV-kantoor is die drie dagen gesloten, maar je vindt mobiele VVV-locaties bij de EHBO-posten in de stad (zie plattegronden). Het publiekscentrum van Leeuwarden-Fryslân vangt de bezoekers van het VVV-kantoor op.

Het programma
Op vrijdag en zaterdag lopen De Duiker en Het Kleine Reuze Meisje ieder twee verschillende routes. De Xolo loopt het meest met Het Kleine Reuze Meisje mee. Tijdens de wandelingen komen De Reuzen bijzondere situaties tegen waar ze op moeten reageren.  ’s Ochtends wandelen ze ieder naar een eigen locatie in de stad waar ze een middagdutje doen. Aangekomen op die locatie maken De Reuzen zich klaar voor hun dutje, erg vermakelijk om te zien. Hier blijven ze vervolgens een paar uurtjes. Na het ontwaken maken ze zich gereed om de wandeltocht voor te zetten. Ze wandelen vervolgens naar een overnachtingsplek. Ook het slapen gaan, gaat volgens een ritueel. Op zaterdagavond eindigen alle Reuzen op dezelfde slaapplek. Op zondagochtend vertrekken ze samen in een parade door de stad. Gezamenlijk zwaaien we De Reuzen uit.

 

Share.

Comments are closed.