LEEUWARDEN – Vanaf 10 uur vanmorgen starten Reuzen van Royal de Luxe aan hun wandeling door binnenstand van Leeuwarden. Hieronder volgt een overzicht omtrent praktische informatie van dit groot evenement.   

MET DE AUTO
Voor publiek dat met de auto naar Leeuwarden komt wordt het makkelijk gemaakt. Parkeren kan op één van de P+R parkeerterreinen rondom Leeuwarden. Vervoersbedrijf Arriva brengt de bezoekers met speciale pendelbussen naar de stad. De pendelbussen vertrekken elke vijf minuten van en naar het centrum van Leeuwarden.
Ruim voor de stad staan elektronische borden die je naar een vrij P+R terrein leiden. Deze borden geven de actuele status over waar parkeerplekken vrij zijn. Om teleurstellingen te voorkomen adviseren we daarom om niet op navigatie naar één van de parkeerterreinen te rijden, maar deze borden te volgen.
Het centrum van Leeuwarden is op de dagen dat de Reuzen er zijn tussen 7:00 en 20:00 uur afgesloten voor gemotoriseerd vervoer. De parkeergarages in het centrum zijn die dagen ook niet open.

  Afsluiting auto’s

binnenstad

Afsluiting fietsers

binnenstad

Afsluiting alle verkeer

stationsgebied

Vrijdag 07:00 tot 20:00 uur 08:00 tot 19:00 uur 08:00 tot 23:00 uur
Zaterdag 07:00 tot 20:00 uur 08:00 tot 19:00 uur 08:00 tot 23:00 uur
Zondag 12:00 tot 20:00 uur 12:00 tot 19:00 uur 12:00 tot 23:00 uur

 

Let op: ook buiten deze tijden geldt wel op veel plekken in de binnenstad een parkeerverbod! Dit verbod is steeds met borden aangegeven.

Meer info over de afsluitingen
Een gedeelte van de oostelijke binnenstad wordt op zaterdag en zondag eerder vrijgegeven voor auto’s en fietsen. Wil je precies weten hoe dit zit, kijk dan op www.leeuwarden.nl/reuzen. Je vindt daar ook een lijst met per dag alle straten die worden afgezet.

P+R Terreinen
Speciaal voor het evenement zijn er een drietal P+R terreinen ingericht:

 • P+R Hemrik (ten oosten van Leeuwarden)
 • P+R Zuidlanden (ten zuiden van Leeuwarden)
 • P+R Zwette V (ten westen van Leeuwarden)
 • Hier parkeer je je auto en vervolgens kun je met de speciale pendelbussen van Arriva naar het centrum van de stad.       

Openingstijden
De P+R parkeerterreinen kennen de volgende openingstijden:

 • Vrijdag: 07:00 – 22:00 uur
 • Zaterdag: 07:00 – 23:00 uur
 • Zondag: 10:00 – 21:00 uur

De pendelbussen van Arriva rijden alle dagen om de 5 minuten tussen de P+R terreinen en het centrum van Leeuwarden tussen de volgende tijden:

 • Vrijdag: 07:00 – 21:30 uur
 • Zaterdag: 07:00 – 22:30 uur
 • Zondag: 10:00 – 20:30 uur

Kosten + bandjes
Op de parkeerterreinen kun je een P&R dagticket kopen voor €12,50. Daarmee staat je auto geparkeerd en kun je met maximaal 9 personen heen en weer pendelen naar de binnenstad van Leeuwarden. Bij de kassa’s op de terreinen krijg je een bandje met een kleur die overeenkomt met het P+R terrein waar je parkeert en kan je gemakkelijk je weg vinden. De pendelbussen zijn ook herkenbaar met deze kleur. Het armbandje is tevens het toegangsbewijs voor de pendelbussen.
De P+R dagtickets zijn uitsluitend te koop bij de kassa’s die ingericht zijn bij de P+R terreinen. Bij de kassa’s kun je zowel contant als met PIN betalen. De pendelbussen zijn, gedurende de dag van parkeren, uitsluitend toegankelijk met bandjes behorende bij de P+R dagticket. De OV-chipkaart, Multidagkaart (E-ticket), Fryslâncard of overige (landelijke) producten of abonnementen zijn niet geldig op de pendelbussen.

MET HET OV
Bezoekers aan Leeuwarden die met het openbaar vervoer willen komen wordt geadviseerd zich goed voor te bereiden. Op 17, 18 en 19 augustus rijden de bussen van Arriva in Friesland namelijk een speciale aangepaste Reuzen dienstregeling. Bepaalde buslijnen rijden anders of veel vaker om iedereen op tijd in Leeuwarden te krijgen om naar de Reuzen te kijken. Daarnaast zetten zowel Arriva als de NS extra lange treinen in om mensen naar het centraal station te vervoeren. Wil je met het openbaar vervoer reizen plan dan je reis met onderstaande reisplanner.
Bus- en treinplanner van Arriva: https://www.arriva.nl/consumenten/reisinformatie-1/reisplanner.htm

Reuzenbusplanner – aangepast dienstregeling van Arriva tijdes Royal de Luxe: https://www.friesland.nl/uploads/media/5b61b78e7a2f7/aangepaste-dienstregeling-arriva.pdf

Geen OV Chipkaart? Arriva biedt special 1, 2 en 4-daagse tickets aan:  https://www.arriva.nl/friesland-en-waddeneilanden/acties-nieuws/leeuwarden-fryslan-2018/tickets-en-vervoerbewijzen.htm?

MET DE FIETS
Met de fiets naar de Reuzen komen wordt aangemoedigd. Alleen de Reuzen zijn wel heel groot en hebben veel ruimte nodig. Daarom is de binnenstad van Leeuwarden tussen 8:00 en 19:00 uur ook afgesloten voor alle fietsverkeer (op zondag van 12.00 tot 19.00 uur). Rondom alle bruggen die de binnenstad inleiden zijn fietsenstallingen ingericht waar bezoekers hun fiets kunnen parkeren. Van daaruit lopen bezoekers zo het centrum in naar één van de routes.
Tijdens de afsluitingstijden kun je wel met de fiets de binnenstad verlaten. De fiets mag tijdens de stremming echter niet meer de binnenstad in.

Kijk vooral ook even op de website van de Gemeente Leeuwarden voor extra informatie –

Binnenstad afgesloten voor al het verkeer tijdens De Reuzen

TE VOET
Te voet kun je overal in Leeuwarden komen. Alleen als het heel erg druk wordt in bepaalde straten, kan men omgeleid worden vanwege de veiligheid van alle bezoekers.
Bezoekers wordt geadviseerd rekening te houden met de (grote) drukte op veel plekken in het centrum. De routes gaan langs vele wijken in Leeuwarden. Er is dus altijd wel een geschikte en rustigere plek te vinden. Bekijk hier onze routes.

Toegankelijkheid voor andersvaliden tijdens de Reuzen van Royal de Luxe
Leeuwarden-Fryslân 2018 is voor iedereen en we zetten ons actief in om de events toegankelijk te maken voor iedereen. Voor een evenement als De Reuzen zijn er echter beperkingen die we niet kunnen wegnemen. Zo is de binnenstad afgesloten voor verkeer en zal het met 400.000 bezoekers moeilijk zijn om vrij te bewegen. We adviseren daarom om altijd met een begeleider te komen. Ook adviseren we om geen hulphonden mee te nemen in de mensenmassa omdat het mogelijk te druk is voor de hond.

Wat hebben we geregeld
Om het bezoek van andersvaliden mogelijk te maken hebben we een aantal zaken kunnen faciliteren. Om daar gebruik van te maken is aanmelden noodzakelijk. Ook groepen andersvaliden kunnen zich aanmelden.

 • Voor mensen met een Europese Gehandicaptenparkeerkaart is er een speciale (betaalde) parkeerplek.
 • Voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn is er op een aantal plekken een speciaal afgezet gebied (zie het overzicht van afgezette gebieden en tijden).
 • Voor blinden en slechtzienden bieden we een Nederlandse audiobeschrijving in de afgezette gebieden
 • Rolstoeltoiletten zijn in de buurt van afgezette gebieden beschikbaar.

Wat we niet hebben

 • We hebben helaas niet een rustige route door de stad kunnen regelen.
 • Ook is er geen kiss&ride plek bij de afgezette gebieden.
 • Omdat De Reuzen een visueel spektakel is, is met HOOR Friesland besloten om geen speciale voorzieningen voor doven en slechthorenden te treffen. Voor hen is het evenement gewoon toegankelijk.

  Aanmelden

Aanmelden voor de geboden faciliteiten voor andersvaliden kan niet meer. De werkgroep toegankelijkheid meldt dat alle beschikbare plaatsen inmiddels zijn vergeven.
Andersvaliden zijn en blijven natuurlijk van harte welkom. Het bezoek aan De Reuzen kan evenwel niet meer vanaf een speciaal afgezet gebied worden gevolgd.

Spreiden van 400.000 bezoekers
Tijdens het weekend van De Reuzen verwachten we ca. 400.000 bezoekers, verspreid over drie dagen. Kom je uit de buurt? Kom dan vooral op vrijdag. Zaterdag en zondag verwachten we de meeste drukte. Kom je me kleine kinderen, of houd je zelf niet zo van de drukte? Ga dan aan de route staan buiten de binnenstad. De Reuzen wandelen namelijk niet alleen door het centrum, maar ook door een deel van de wijken daaromheen. Hier vind je vast nog wel een rustiger stukje.

Vragen?
Heb je een probleem, ben je iemand kwijt? In geval van nood kun je de beveiligers, agenten en de medewerkers van de organisatie aanspreken. Zij helpen je graag verder. Bij medische noodgevallen bel je altijd 112. Voor alle andere vragen kun  je terecht bij tel. 14058 (gemeente Leeuwarden), of je stelt je ze ons via social media met #LF2018.

Watertappunten
Tijdens het weekend van De Reuzen zijn er extra watertappunten geplaatst in de stad. Deze staan aangegeven op de plattegronden. Hier kun je gratis je flesje vullen met drinkwater. Wel zo handig met warm weer.

Toiletten
Moet je naar het toilet? De toiletten staan ook aangegeven op de plattegronden, maar er zijn ook winkels en horecagelegenheden waar je gratis terecht kunt. Deze hebben bij hun ingang de sticker Iepen Hùske hangen.

VVV en Publiekscentrum Leeuwarden-Fryslân 2018
Het VVV kantoor is gesloten, maar medewerkers van de VVV zijn te vinden op verschillende EHBO-punten in de stad. Hier kun je terecht voor informatie. Mensen die specifiek bij het VVV kantoor terecht willen, worden doorverwezen naar het publiekscentrum van Leeuwarden-Fryslân 2018 in de Stadsoase (tegenover het station). Dit publiekscentrum is die dagen zelfs tot 22.00 uur geopend.

Wat is er nog meer te doen?
Drie dagen lang staat de stad in het teken van De Reuzen van Royal de Luxe. Maar die dagen is er nog meer te doen in Leeuwarden:

Extra koopavonden
Naast de reguliere koopavond op donderdagavond, zijn de meeste winkels in de binnenstad tijdens het weekend van De Reuzen ook vrijdag- en zaterdagavond geopend.

Share.

Comments are closed.